Liniowy (???) algorytm odnajdujący ścieżki pomiędzy każdą parą wierzchołków w grafie

e15028.11.2005 20:06:33
#

Czy jest (teoretycznie) możliwy LINIOWY algorytm odnajdujący ścieżki pomiędzy KAŻDĄ parą wierzchołków cyklicznego, skierowanego grafu? Pytam o teoretyczną możliwość, ponieważ praktycznym, najszybszym algorytmem jaki znam jest algorytm o złożoności obliczeniowej równej:

$$O(VE + V^2lgV)$$

gdzie E – krawędzie, V – wierzchołki. ???

Kajoj28.11.2005 23:07:14
#

No coz nie slyszalem o liniowym algorytmie i na zdrowy rozsadek jest to nie mozliwe, jakby sobie to wyobrazic, bo niby w jaki sposob.

Co to za algorytm, to o $O(VE+V^2\lg{V})$? Z tego co mnie sie wydaje to algorytm ma zlozonosc $O(n^2)$ a algorytm Bellmana-Forda $O(n^3)$.

e15001.12.2005 01:45:18
#

> Co to za algorytm? Algorytm o wymienionej złożoności obliczeniowej zaproponowali Panowie: Karger, Koller i Philips, oraz niezależnie McGeoch. Algorytm Bellmana-Forda O(n^3) i jak mniemam Dijkstry(n^2) służą do rozwiązywania problemu najkrótszych ścieżek z jednego źródła. Ja miałem na myśli algorytm rozwiązywania problemu najkrótszych ścieżek pomiędzy WSZYSTKIMI PARAMI wierzchołków.

> No cóż, nie słyszałem o liniowym algorytmie i na zdrowy rozsadek jest to nie możliwe, jakby sobie to wyobrazić, bo niby w jaki sposób.

Jeśli chodzi o problemu najkrótszych ścieżek z jednego źródła to LINIOWE rozwiązanie tego problemu zaproponował Thorup, Raman i jakiś polak, ale już nie pamiętam, muszę przejrzeć ACM.

PYTANIE NADAL POZOSTAJE AKTUALNE.

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?