funkcja haszujaca

Nieznany06.12.2005 21:11:37
#

pisze program szyfrujacy i potrzebuje funkcji haszujacej. jesli to nie jest jakis problem to prosilbym o podanie nazw (oraz jesli to mozliwe strony z opisem algorytmu, jak nie to wiem ze istnieja google).

Kajoj07.12.2005 13:36:31
#
grzemach napisa≥:
jak nie to wiem ze istnieja google

Wiedzieć to jedno, a uzywać drugie.

poszukaj MD5, SHA1

A przy okazji maly konkurs: Kto/Gdzie uzywa takiej funkcji haszujacej: [c] int hash(unsigned char *password, unsigned int seed) { unsigned int x, y, z;

y = seed;

for (x = 0; *password; password++) {
    x = (x & 0xffffff00) | *password;
    y ^= x;
    y += x;
    x <<= 8;
    y ^= x;
    x <<= 8;
    y -= x;
    x <<= 8;
    y ^= x;

z = y & 0x1f;
    y = (y << z) | (y >> (32 - z));
}

return y;

}[/c] Dodam jeszcze, ze jest to BARDZO slaba funkcja hash.

Nieznany07.12.2005 15:46:41
#

niom, faktycznie jest bardzo proste :) a ja dam moze pelny naglowek i starczy :) [c]int gg_login_hash(unsigned char *password, unsigned int seed)[/c] (wygralem cos :>)

tylko ze ja szukam najnaprostszej (nie koniecznie bezpiecznego) myslalem o wykorzystaniu ktorejs z w/w ale to jest tylko i wylacznie projekt na uczelnie, a z tamtymi moze sie pobawie ale cos czuje ze mi sie nie bedzie chcialo :p. ja mysle bardziej o md4 (jest krotsza), ewentualnie cos jeszcze prostszego bym prosi :)

Kajoj08.12.2005 13:31:31
#
grzemach napisa≥:
int gg_login_hash(unsigned char *password, unsigned int seed)
(wygralem cos :>)

Gratulujemy wygrywa pan miesieczny abonament na korzystanie z najlepszej wyszukiwarki google :)

Nagroda do odebrania tutaj: NAGRADA

A do tego, powtórze jeszcze za mistrzeam Obi-Wan Kenobi: Use the Source, Luke.

Zwroc uwagę, na na jajko linuxa: http://www.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/bkcvs/linux-2.4/crypto/

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?