serwer kluczy PGP

Anubis05.01.2005 09:23:12
#

Witam, mam przyjemnosc napisac pierwszy post w dziale kryptografia. Na wstepie chcialbym rozwinac mala dyskusje na temat utworzenia polskiego serwera kluczy publicznych PGP. Chcialbym zapoznac sie z waszymi opiniami na ten temat. dzieki.

svirus08.02.2005 17:27:49
#

Widze, ze dosc stary post i bez odpowiedzi, a ja mam egzamin w czwartek wiec robie co moge zeby sie nie uczyc;)

W Polsce ogolnie jest niewielu ludzi, ktorzy uzywaja szyfrowania (gg przykladem;). PGP uzywaja glownie ludzie uswiadomieni, a tacy zwykle posiadaja wlasna strone na ktorej znajduje sie klucz, uzywaja jabber'a i w vcard'zie maja klucz lub inne;)

Generalnie nie szukalbym klucza PGP zadnego z moich znajomych bo jestem prawie pewien, ze ich nie maja.

Zgodze sie jednak z faktem, iz gdybym mial szukac to tylko na polskim serwerze bo znalezienie na innych jest tak samo prawdopodobne jak znalezienie spinacza na ksiezycu.

svirus01.03.2005 23:02:28
#

Stwierdzilem, ze napisze w oddzielnym poscie, bo to na inny temat i duzo (miesiac) pozniej ;)

Mam takie pytanie na temat serwerow PGP bo nigdy niekorzystalem. Czy to jest tak, ze (opcjonalnie) wysyla sie tam oprocz swojego klucza publicznego podpisane klucze publiczne naszych znajomych? To dosc istotna sprawa bo w drugim przypadku pewnie ma to wiekszy sens:]

EDIT (odpowiedz): mozemy podpisywac klucze publiczne naszych znajomych pod warunkiem, ze oba znajduja sie w bazie serwera (a napewno musi byc osoby, ktorej klucz podpisujemy).

EDIT (pytanie): skoro serwer weryfikuje moj mail (a robi to napewno - sprawdzane empirycznie) to czy powiadamia mnie mail(list)'ownie ze moj klucz sie przeterminowal? Testuje to - wrzucile dwudniowy klucz i czekam - moze ktos wczesniej rozwieje moje watpliwosci.

EDIT (odpowiedz): sprawdzone: nic niewysyla...

jjjupiter20.02.2007 17:32:25
#

Mam problem z wyslaniem klucza publicznego na serwer ktorego adres jest juz w programie-tzn mam trzy konta i do kazdego utworzylem klucz ale tylko po wyslaniu na serwer kluczy na jedno konto przyszedl meil zwrotny i moglem go zarejestrowac-i tylko ten klucz mozna tam znalezc-mam pytanie co moze byc przyczyna

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?