Use Case Diagram

tmka21.04.2008 17:29:27
#

Witam! Od kilku dni zmagam sie z projektem serwisu internetowego i postanowilem skorzystac z UML. Pierwszy raz korzystam z tego narzednia, wiec nie wszystko jest dla mnie jasne. Przejde do rzeczy: uzytkownik moze sobie stworzyc panel w ktorym wyswietlaja sie obrazki (okresla ich ilosc i rozmieszczenie), po stworzeniu panelu moze wygenerowac jego kod w HTML'u (mozna go sobie wstawic np. na swoja strone domowa). Przypadki "okresl ilosc" oraz "okresl styl" zincludowalem do przypadku "stworz panel", poniewaz sa scisle zwiazene z tworzeniem panelu. Generowanie kodu natomiast, nie uczestniczy w procesie tworzenia panelu, ale warunkiem wygenerowania kodu, jest istnienie panelu. Problem jest w tym, ze nie wiem jak przedstawic zwiazek miedzy generowaniem a panelem. Na moim diagramie Generowanie jest oddzielnym przypadkiem, ale nie wiem czy tak bedzie dobrze. Dla jasnosci zamieszczam jego fragment:

http://zapodaj.net/13772774.jpg.html

Pozdrawiam

Nieznany12.05.2008 08:18:35
#

Takie przedstawienie przypadków użycia jak na twoim diagramie, sugeruje że generacja i tworzenie panelu to dwie różne czynności, więc nie jest to to czego oczekujesz. Przede wszystkim, zwróć uwagę czym jest proces tworzenia panelu. Jest to ustawienie pewnych parametrów i zatwierdzenie ich, co powoduje wygenerowanie strony. Jeżeli tak na to spojrzeć, to generacja jak najbardziej podpada pod tworzenie, nie osobny przypadek. Ponadto proponował bym ci, zamiast używać <<include>>, zostawić tworzenie strony jako jeden przypadek użycia, natomiast to co się na niego składa, wydzielić do osobnego diagramu. W końcu lepiej mieć więcej prostych diagramów niż jeden zagmatwany i trudny do czytania. Pozdrawiam

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?