GCC kompilacja statyczna

Nieznany09.05.2007 16:27:00
#

Witam, szczerze mowiac to nawet nie wiedzialem gdzie wrzucic ten temat, padlo tutaj...

mam problem z kompilacja mojego programiku, moze ktos z Was podpowie inne rozwiazanie, mi juz brakuje do tego sily. Napisalem program ktory sie laczy z 2 bazami danych (do wyboru) i cos tam w nich robi, to nie istotne. natomiast istotne jest ze w momencie kompilacji: gcc pobiera_calosc.c -o file -I/usr/local/pgsql/include/ -L/usr/local/pgsql/lib/ -lpq -I/usr/local/mysql/include/mysql -L/usr/local/mysql/lib/mysql -lmysqlclient

program dziala poprawnie z mysql i postgresql, jednak pogram mial za zadanie dzialac z jedna lub druga, i w momencie gdy uruchamiam program do wspolpracy z jedna z w/w baz pojawia sie problem wspoldzielonych bibliotek, tzn brakuje mu czegos co jest nie potrzebne. Probowalem zmienic to dodajac opcje -static wtedy pojawia sie blad przy kompilacji: /usr/bin/ld: cannot find -lc collect2: ld returned 1 exit status

w systemie znajduja sie biblioteki *.a. bez static kompiluje sie poprawnie, tylko ze bez satic nie dziala. pisal ktos moze program w taki sposob? jak powinienem go zakonczyc? tzn moze zrobic dwie binarki, ale to rozwiazanie jest beznadziejne... moze jakos napisac makefile, aby sobie ustawial, albo jak dorzucic odpowiednie biblioteki statycznie, ewentualnie dynamicznie, ale aby przeniesc je do katalogu gdzie znajduje sie binarka...

wszelakie sugestje moga byc na wage zlota.

Nieznany14.05.2007 11:31:28
#

naprawde nikt nie ma pomyslu jak to dokonczyc? jakie kolwiek pomysly, mam noz na kartku, w srode planowalem oddanie projeku...

adi9017.05.2007 17:13:18
#

No nie wiem, może to trochę głupie ale zawsze możesz napisać dwa oddzielne wrzucić je do katalogu np. bin a w katalogu głównym utworzyć menu w którym użytkownik sobie wybierze. Po wybraniu program odpala wybrany z bin'u.

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?