pomoc dla poczatkujacego
| marcino | 16.10.2007 23:15:32 | |
![]() | witam, wlasnie zaczalem przygode z asemblerem. po pierwszych zajeciach wiem ze bede uzywal programu masm 6.13 mam nadzieje ze to dobrze. wlasnie pisze sparwozdanie w ktorym opisalem roznice pomiedzy programami typu COM a EXE. narazie mam to: Programy typu COM mają prostą strukturę, a ich rozmiar nie może przekracać pojedynczego segmentu pamięci czyli 64kB (kod i dane muszą zmieścić się w tym segmencie). W programie typu COM brak jest stosu. Dla programów tego typu używany jest model pamięci TINY wyróżniający się tym, iż wszystkie segmenty (kod i dane) tworzą jedną grupę. Kod programu zawsze rozpoczyna się od przesunięcia 100h (dyrektywa ORG 100h). Dane umieszczane są pod kodem (pod główną procedurą). Jeśli chodzi o programy typu EXE to są one bardziej uniwersalne. Ich rozmiar może być dowolny (nie większy niż rozmiar dostępnej w systemie pamięci operacyjnej). zna ktos inne różnice? no i kolejny problem z programem. .model small
end start i pytanko jaka role pelnia w programie linie kodu nr 9 i 10. dopiero dzis zaczalem czytac kurs asemblera a mam to oddac w czwartek, moze ktos pomoc? z gory dzieki, pozdrawiam | |
| Frani0 | 28.10.2008 20:31:03 | |
![]() | żeby program wiedział gdzie ma dane | |
| adi90 | 30.10.2008 15:47:52 | |
![]() | Oo archeolog:) | |