pomoc dla poczatkujacego

marcino16.10.2007 23:15:32
#

witam, wlasnie zaczalem przygode z asemblerem. po pierwszych zajeciach wiem ze bede uzywal programu masm 6.13 mam nadzieje ze to dobrze. wlasnie pisze sparwozdanie w ktorym opisalem roznice pomiedzy programami typu COM a EXE. narazie mam to: Programy typu COM mają prostą strukturę, a ich rozmiar nie może przekracać pojedynczego segmentu pamięci czyli 64kB (kod i dane muszą zmieścić się w tym segmencie). W programie typu COM brak jest stosu. Dla programów tego typu używany jest model pamięci TINY wyróżniający się tym, iż wszystkie segmenty (kod i dane) tworzą jedną grupę. Kod programu zawsze rozpoczyna się od przesunięcia 100h (dyrektywa ORG 100h). Dane umieszczane są pod kodem (pod główną procedurą). Jeśli chodzi o programy typu EXE to są one bardziej uniwersalne. Ich rozmiar może być dowolny (nie większy niż rozmiar dostępnej w systemie pamięci operacyjnej). zna ktos inne różnice? no i kolejny problem z programem.

.model small
.stack
.data
tekst BYTE "Pierwszy program .exe!",13,10,"$" .code
assume cs:@code, ds:@data, ss:@stack start: mov ax,@data) mov ds, ax

mov dx, offset tekst    
    mov ah, 09h     
    int 21h         

mov ax, 4C00h       
int 21h     

end start i pytanko jaka role pelnia w programie linie kodu nr 9 i 10. dopiero dzis zaczalem czytac kurs asemblera a mam to oddac w czwartek, moze ktos pomoc? z gory dzieki, pozdrawiam

Frani028.10.2008 20:31:03
#

żeby program wiedział gdzie ma dane

adi9030.10.2008 15:47:52
#

Oo archeolog:)

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?