Implementacja sieci neuronowej w c++

dmN08.10.2007 11:06:00
#

Witam

Chciałbym zaimplementować sieć neuronową w c++, lecz za bardzo nie wiem jak sie za to zabrać, szukałem trochę na internecie, ale przeważnie znajduję gotowe programy do rozpoznawania pisma, linii papilarnych itd.

Chodzi mi o jakiś prosty algorytm, przykład na którym mógłbym się wzorować. Może ktoś już miał z tym do czynienia?

10.10.2007

Udało mi, się znaleźć trochę informacji na ten temat, zaczynam czytać. Mam nawet pewien kod, ale najpierw muszę dowiedzieć się jak to działa, bo samym patrzeniem na jakieś działania tego nie zrozumiem. Nadal przyda mi, się pomoc :)

Nieznany18.10.2007 21:25:41
#

Poszukaj czegoś na temat Multi Layer Perceptron, powinieneś znaleźć jakiś model neuronu i sieci w raz z opisanymi algorytmami uczącymi.

-izaw-18.10.2007 21:37:25
#

Witam, czy chodziło o ITPW? Miałem podobny problem i dzisiaj niestety trochę za późno stworzyłem zalążek sieci... Jeżeli jesteś dalej zainteresowany napisaniem jakiegoś szkieletu algorytmu (też do przyszłych zastosowań) to możemy współpracować. Pozdrawiam izaw

jac66629.10.2007 13:51:50
#

Ja zaczynalem od teoretycznych zalozeni i najwieksza pomoca byla wtedy ksiazka Tadeusiewicza dostepna online: http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty/0001/main.html

Zbuduj pojedynczy neuron i zobacz jak dziala dalej bedzie z gorki. Mam nadzieje ze STL nie jest ci obca bo przy budowaniu warstw oszczedza wiele trudu.

Pozdrawiam

dmN05.11.2007 11:07:03
#

Dziękuję za pomoc, już dowiedziałem się trochę na temat sieci neuronowych, ale jeszcze raz dziękuję za pomoc. Program który chcę napisać ma powiedzmy rozpoznawać znaki, więc na razie nie myślę o czymś bardziej zaawansowanym, chcę to poznać od podstaw a później się zastanowię co dalej ;)

ringo9926.05.2009 22:27:54
#

Tadeusiewicz napisał jeszcze jedną książkę o sieciach neuronowych. Nie pamiętam tytułu ale ponoć całkiem niezła. Zresztą sam profesor Tadeusiewicz prezentował ją na serii wykładów poświęconych właśnie temu zagadnieniu. To były ciekawe wykłady :)

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?