JTextPane
| sylvi22 | 06.05.2008 02:41:05 | |
![]() | Powiedzmy, że mamy JTextPane który robi za coś w rodzaju magazynu a dokładniej zbiera do siebie wszystkie pola tekstowe itp. i moje pytanie czy ten tekst który napływa z pól tekstowych można jakoś ustawić według mojego uznania według, np. współrzędnych by, np. zawartość jTextField1 była na dole a jTextFieldu2 można zrobić to ręcznie lub po prostu przeskakując wiersze "\n" chodzi mi o to żeby ten napływający nowy tekst nie zmieniał się z powodu przybyłych spacji czy znaków rozstawianych w JTextPane lub JTextArea. | |
| Nieznany | 12.05.2008 07:52:26 | |
![]() | dość zagmatwanie to przedstawiłeś, jeżeli nadal masz z tym problem, to może napisz jaśniej o co Ci chodzi? | |
| sylvi22 | 13.05.2008 13:55:53 | |
![]() | Problem rozwiązałem ale nie przyniosło mi ono rozwiązania tej kwestii dokładniej i prościej to opisze a więc czy istnieje możliwość ustawiania tekstu w dowolnym miejscu na obszarze jTextPane?, np. według współrzędnych. | |
| Nieznany | 13.05.2008 23:55:34 | |
![]() | a czy przeglądałeś może dokumentację JTextPane? Albo jakieś tutoriale? Może by pomogło? JTextPane nie miałem jeszcze okazji uzywać, ale wystarczył rzut oka na api żeby znaleźć to i owo: http://java.sun.com/javase/6/docs/api/javax/swing/JTextPane.html http://java.sun.com/docs/books/tutorial/uiswing/components/editorpane.html generalnie, może wystarcza funkcję edycji w samym dokumencie: http://java.sun.com/javase/6/docs/api/javax/swing/text/Document.html albo, jeżeli wolisz, funkcje operujące kursorem i temu podobne, z klasy po której dziedziczy jTextPane http://java.sun.com/javase/6/docs/api/javax/swing/text/JTextComponent.html Na prawdę polecam poszukanie głębiej i polubienie się z dokumentacją. To nie gryzie a może zaoszczędzić wiele czasu. pozdrawiam | |
| sylvi22 | 14.05.2008 08:52:09 | |
![]() | w sumie zawsze zaczynam lekturę jak coś programuje od dokumentacji i przykładów zapoznałem sie wcześniej z dokumentacją suna i tam jest tylko pośrednie rozwiązanie mojego problemu można to, np. rozwiązać insertString ale nie do końca działa to prawidłowo wydaje mi się, ze muszę poszukać po jakiś darmowych openSurcowych bibliotekach może sprawdzę co zrobi z tym iText. Dzięuje za pomoc! Pozdrawiam! | |
| Nieznany | 15.05.2008 14:38:37 | |
![]() | jak pisałem, możesz spróbować uzyć funckji obsługi zdarzeń, czyli copy/paste/setCarret (coś takiego, nei pamiętam teraz nazw dokładnie). Ale wydaje mi się, że powinieneś to rozwiązać porządnie, to zanczy operować na modelu, nie na widoku czy kontrolerze bezpośrednio. Jeżeli dobrze wiem, to model przechowujący dane w JTextPane to klasy dziedziczące po Document. Zatem do edycji treści powinieneś spróbować użyć funkcji klasy Document bądź odpowiedniej dziedziczącej. iText może wprowadzać dodatkowe elementy, generalnie, grzebanie się w kodzie jakiejś biblioteki może się okazać zbyt czasochłonne jak na skale problemu który chcesz rozwiązać. pozdrawiam | |
| sylvi22 | 16.05.2008 02:38:52 | |
![]() | Powiem Ci, dokładnie za pomocą jtextPane miałem skonstruować podgląd wydruku i to z pełnymi opcjami jeśli chodzi o edycje to wystarczy użyć setEditable(true) (dzięki temu otrzymujemy wszystkie opcje jak dokumentu) problem polegał na spacjach które znaczy wystarczyła jedna by wszystko przemieścić w prawo i się całe ustawienie sypało zwłaszcza przy takiej ilości pól które są używane do generowania podglądu i każde pole może mieć inną ilość pól teraz pewnie twoje pierwsze pytanie będzie brzmiało czemu akurat w jtextPane sam nie wiem miało być więc zrobiłem problem przesunięcia udało mi się rozwiązać do poziomu jednej linijki wystarcza to na razie ale wiem, że pojawi się problem by było co do znaku jest jeszcze jeden problem bo nie wiadomo czemu różne drukarki drukują inaczej przesuwają niektóre wiersze same a niektóre drukarki nie i nie wiem czemu tak sie dzieje przypuszczam, że wina sterowników jeszcze raz dziękuje za pomoc Pozdrawiam! | |
| Nieznany | 22.05.2008 22:41:02 | |
![]() | No niestety, ja Ci już nie jestem w stanie pomóc. pozdr ps. Błagam, stawiaj przecinki! Sam nie zdawałem sobie sprawy z tego, jak ciężko jest kogoś zrozumieć, gdy nie używa znaków interpunkcyjnych... | |
| sylvi22 | 25.05.2008 00:16:33 | |
![]() | Dobrze. Będę na przyszłość pamiętał uwagę. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki! | |