Nieudany początek
| Maverick | 22.09.2005 12:05:21 | |
![]() | Witam! Poprzeczytaniu artylułu o napisaniu własnego systemu a raczej prostego kernela sciągnełem sobie pliki z artykułu i postanowiłem je skompilować , mam zainstalowane potrzebne kompilatory ale po wydaniu komendy make lub nawet jak robie cala kompilację samodzielnie zawsze na końcu mam ten sam błąd: ld -Tkernel.ld -o kernel.bin start.o main.o intr.o cons.o irqroute.o kbd.o sched.o exc.o traps.o start.o: file not recognized: File format not recognized make: *** [kernel.bin] Błąd 1 Czego to może być wina ? Ze robie to pod kompilatorami w linuksie ? :( Za każda pomoc dziekuje! | |
| Nieznany | 22.09.2005 20:00:03 | |
![]() | -o kernel.bin może zmień to na: -o kernel.o Nie wiem, czy to pomoże, ale możlwe, że tak ;) [Edit] Może podaj linka do tego kursu, to zobaczę ;) [/Edit] | |
| Nieznany | 08.10.2005 18:32:36 | |
![]() | Kompilujesz to pod Linux'em?? O kompilacji pod linux'em możecie pomarzyć (przynajmniej bez zmian). Linux nie rozpoznaje formatu plików COFF. Trzeba kompilować pod DOS/WINDOWS (NASM + GCC) lub pozamieniać pliki wyjściowe na format ELF. | |
| hoopek | 28.11.2005 18:38:38 | |
![]() | Mozesz napisac gdzie znajde informacje jakie zmiany wprowadzic? Ja pisze akurat na podstawie artykulu z dzialu OS Programming na Binboy at Sphere. EDIT: Od razu zaznacze, ze zmiana na elf spowodowala sukces linkowania, ale grub nie rozpoznaje tego pliku jako obraz jadra... | |
| Nieznany | 29.11.2005 19:09:05 | |
![]() | Jakie zmiany dokonać: któraś częśc kursu, chyba 3. I polecam: Dokumentację GRUB'a ;) | |
| asx | 08.09.2007 22:18:45 | |
![]() | Witam Niewiem skąd pobrać GRUB, jak go zainstalować, ani gdzie wkleić nagłówek. Dlatego nie chce z niego krzystać, chciałbym zrobić coś takiego jak było w DOSIE system startował bez bootloadera (najlepiej jeśli można było by zrobić coś takiego na dyskietce). Ale nie znam C ani Asamblera nie wiem jak dostać się do MBRU. I jeszcze jedno niewiem skąd pobrać kompilator pod DOSA (Windowsa) szukałem na stronach, do których były linki na góże artykułu. Proszę o Pomoc!!! Aleksander Kurczyk | |