Nieudany początek

Maverick22.09.2005 12:05:21
#

Witam! Poprzeczytaniu artylułu o napisaniu własnego systemu a raczej prostego kernela sciągnełem sobie pliki z artykułu i postanowiłem je skompilować , mam zainstalowane potrzebne kompilatory ale po wydaniu komendy make lub nawet jak robie cala kompilację samodzielnie zawsze na końcu mam ten sam błąd:

ld -Tkernel.ld -o kernel.bin start.o main.o intr.o cons.o irqroute.o kbd.o sched.o exc.o traps.o start.o: file not recognized: File format not recognized make: *** [kernel.bin] Błąd 1

Czego to może być wina ? Ze robie to pod kompilatorami w linuksie ? :( Za każda pomoc dziekuje!

Nieznany22.09.2005 20:00:03
#

-o kernel.bin może zmień to na:

-o kernel.o

Nie wiem, czy to pomoże, ale możlwe, że tak ;)

[Edit]

Może podaj linka do tego kursu, to zobaczę ;)

[/Edit]

Nieznany08.10.2005 18:32:36
#

Kompilujesz to pod Linux'em?? O kompilacji pod linux'em możecie pomarzyć (przynajmniej bez zmian). Linux nie rozpoznaje formatu plików COFF. Trzeba kompilować pod DOS/WINDOWS (NASM + GCC) lub pozamieniać pliki wyjściowe na format ELF.

hoopek28.11.2005 18:38:38
#

Mozesz napisac gdzie znajde informacje jakie zmiany wprowadzic? Ja pisze akurat na podstawie artykulu z dzialu OS Programming na Binboy at Sphere.

EDIT: Od razu zaznacze, ze zmiana na elf spowodowala sukces linkowania, ale grub nie rozpoznaje tego pliku jako obraz jadra...

Nieznany29.11.2005 19:09:05
#

Jakie zmiany dokonać: któraś częśc kursu, chyba 3. I polecam: Dokumentację GRUB'a ;)

asx08.09.2007 22:18:45
#

Witam Niewiem skąd pobrać GRUB, jak go zainstalować, ani gdzie wkleić nagłówek. Dlatego nie chce z niego krzystać, chciałbym zrobić coś takiego jak było w DOSIE system startował bez bootloadera (najlepiej jeśli można było by zrobić coś takiego na dyskietce). Ale nie znam C ani Asamblera nie wiem jak dostać się do MBRU. I jeszcze jedno niewiem skąd pobrać kompilator pod DOSA (Windowsa) szukałem na stronach, do których były linki na góże artykułu. Proszę o Pomoc!!! Aleksander Kurczyk

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?