Artykuł Pisanie OS Wszystkie Części
| asx | 08.09.2007 22:20:40 | |
![]() | Witam Niewiem skąd pobrać GRUB, jak go zainstalować, ani gdzie wkleić nagłówek. Dlatego nie chce z niego krzystać, chciałbym zrobić coś takiego jak było w DOSIE system startował bez bootloadera (najlepiej jeśli można było by zrobić coś takiego na dyskietce). Ale nie znam C ani Asamblera nie wiem jak dostać się do MBRU. I jeszcze jedno niewiem skąd pobrać kompilator pod DOSA (Windowsa) szukałem na stronach, do których były linki na góże artykułu. Proszę o Pomoc!!! Aleksander Kurczyk | |
| adi90 | 09.09.2007 18:28:07 | |
![]() | Ale nie znam C ani Asamblera
Sorry ale chyba nie w tym wcieleniu:P Pisanie OS'a to nie tylko wiedza o tym jak działa sprzęt. Bez choćby podstaw programowania nie masz szans. Zacznij od czegoś łatwiejszego. Co do pytań: 1) grub - Google 2) start bez bootloadera - musisz sam napisać rozruch systemu - poszukaj w googlach tekstu wolverine'a (chyba) o tworzeniu OS'ów. Kompilator - np. Dev-Cpp - Google:P | |
| asx | 10.09.2007 14:50:45 | |
![]() | Znam PHP, podstawy C++ ale pisałem pod konsolę w winie kompilowałem w devcpp. Nie znam asamblera ani C. Wygooglowałem GRUB ale GRUB jest w *.tar pod linuksa. Jak dostać się do MBR??? Jakie są rużnice między C a C++??? Aleksander Kurczyk Edit:I jeszcze jedno ty jesteś autorem tego arta??? | |
| adi90 | 10.09.2007 18:00:38 | |
![]() | Nie ja nie, dzięki że wierzysz aż tak w me umiejętności. Url do grub'a http://www.geocities.com/lode_leroy/grubinstall/ Jak dostać się do MBR? Nie trzeba grub zrobi to za Ciebie:) Różnice między C, a C++ - patrz kilka tematów wcześniej. | |