Artykuł Pisanie OS Wszystkie Części

asx08.09.2007 22:20:40
#

Witam Niewiem skąd pobrać GRUB, jak go zainstalować, ani gdzie wkleić nagłówek. Dlatego nie chce z niego krzystać, chciałbym zrobić coś takiego jak było w DOSIE system startował bez bootloadera (najlepiej jeśli można było by zrobić coś takiego na dyskietce). Ale nie znam C ani Asamblera nie wiem jak dostać się do MBRU. I jeszcze jedno niewiem skąd pobrać kompilator pod DOSA (Windowsa) szukałem na stronach, do których były linki na góże artykułu. Proszę o Pomoc!!! Aleksander Kurczyk

adi9009.09.2007 18:28:07
#
Ale nie znam C ani Asamblera

Sorry ale chyba nie w tym wcieleniu:P Pisanie OS'a to nie tylko wiedza o tym jak działa sprzęt. Bez choćby podstaw programowania nie masz szans. Zacznij od czegoś łatwiejszego. Co do pytań: 1) grub - Google 2) start bez bootloadera - musisz sam napisać rozruch systemu - poszukaj w googlach tekstu wolverine'a (chyba) o tworzeniu OS'ów. Kompilator - np. Dev-Cpp - Google:P

asx10.09.2007 14:50:45
#

Znam PHP, podstawy C++ ale pisałem pod konsolę w winie kompilowałem w devcpp. Nie znam asamblera ani C. Wygooglowałem GRUB ale GRUB jest w *.tar pod linuksa. Jak dostać się do MBR??? Jakie są rużnice między C a C++??? Aleksander Kurczyk

Edit:I jeszcze jedno ty jesteś autorem tego arta???

adi9010.09.2007 18:00:38
#

Nie ja nie, dzięki że wierzysz aż tak w me umiejętności. Url do grub'a http://www.geocities.com/lode_leroy/grubinstall/ Jak dostać się do MBR? Nie trzeba grub zrobi to za Ciebie:) Różnice między C, a C++ - patrz kilka tematów wcześniej.

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?