Tryb textowy przesuwanie ekranu gora dol




wscieklywilk04.01.2006 15:21:27
#
Dołączył: 04.01.2006

mam zapytanie pisze sobie program do pewnych obliczen i podaje dane w tabelce do zmiennych typu array czyli tablica i jezeli podam kilka jedno pod drugim to nie miesci sie na ekranie i gdybym chciał wrocic do poprzednich zeby sobie sprawdzic czy juz tego wczesniej nie napisalem no i w tym jest proble jak wrocić (podsunac najlepiej strzalkami wdol lub w gore)znaczy sie podobnie jak w TP (program pisze oczywiscie w tp7.0)

pyk pyk04.01.2006 20:45:14
#
Dołączył: 02.01.2006

kidys mialem podbne dylematy, wiec sie spytalem kumpla i on powiedzial mi ze to niemozliwe , tak juz dziala ten tryb

Nieznany04.01.2006 21:40:43
#

Ewentualnie mozna zrobić tablice która będzie zapamiętywać wszystkie liniki no i wyświetlać je zgodnie z offsety.

wscieklywilk05.01.2006 19:32:01
#
Dołączył: 04.01.2006

dzieki za odpowiedzi. mam jeszcze pytanie czy np.

uses crt; var a,b:integer; begin clrscr; b:=1; repeat {tabela--------------------------------------------------------} textcolor(9);gotoxy(4,2+2b); write(char(179));for a:=1 to 3 do write(' '); write(char(179));for a:=1 to 3 do write(' '); write(char(179));for a:=1 to 12 do write(' '); write(char(179));for a:=1 to 12 do write(' '); write(char(179));for a:=1 to 12 do write(' '); write(':'); for a:=1 to 6 do write(' '); write(char(179));for a:=1 to 6 do write(' '); write(char(179));for a:=1 to 6 do write(' '); write(char(179));for a:=1 to 6 do write(' '); write(char(179)); textcolor(9); gotoxy(4,3+2b); write(char(195));for a:=1 to 3 do write(char(196)); write(char(197));for a:=1 to 3 do write(char(196)); write(char(197));for a:=1 to 12 do write(char(196)); write(char(197));for a:=1 to 12 do write(char(196)); write(char(197));for a:=1 to 12 do write(char(196)); write(char(197));for a:=1 to 6 do write(char(196)); write(char(197));for a:=1 to 6 do write(char(196)); write(char(197));for a:=1 to 6 do write(char(196)); write(char(197));for a:=1 to 6 do write(char(196)); write(char(180)); {tabela------------------------------------------------------------------}

b:=b+1; until b=14; repeat until keypressed; end.

mam cos takiego i gdy wartość b=12 do wartosci 12 jest wszystko oki ale gdy wartosc ta damy np 14 czy 115 to tabelka sie przesowa i nie jest juz tak jak powinna byc czy jest na to lekarstwo albo inne rozwiazanie tego problemu dodam ze w te kratki chcialbym wpisywac dane kozystajac rowniez z funkcji np. gotoxy(5,2+2*b);

QrwaceK06.01.2006 09:04:09
#
Dołączył: 18.11.2005
Postów: 43

Nie rozumiem ludzi, którzy starają się aplikacjom konsolowym nadać interfejs. Chcesz inerfejsu i pasków przewijania? Przerzuć się na Delphi albo C++ Buildera. A przede wszystkim:

wscieklywilk napisa≥:
...podaje dane w tabelce do zmiennych typu array czyli tablica i jezeli podam kilka jedno pod drugim to nie miesci sie na ekranie i gdybym chciał wrocic do poprzednich poprzednich zeby sobie sprawdzic czy juz tego wczesniej nie napisalem ...

a nie mozesz sobie w tym celu napisac jakiejs funkcyjki sprawdzajacej co raz tablice wejsciowa, czy nie ma w niej powtorzen.

P.S.: Mama ci nigdy nie mowila, ze uzywanie goto jest be?




Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?
Serwis binboy.org stosuje pliki cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie w Twoim urządzeniu końcowym. Dowiedz się więcej lub Zamknij to okno