LICZNIK CZASU

pascallo15.04.2007 16:11:42
#

Witam, mimo podeszłego wieku dopiero zaczynam przygodę z pisaniem programów,więc z góry przepraszam za infantylne pytania. Podobno dobrze zaczynać od Pascala chociaz niektórzy twierdą, żde to nie ma sensu - posłuchałem tych pierwszych:)).Ale do rzeczy:w pascalu chcę napisać licznik czasu,problem polega na tym , aby prócz godzin, minut i sekund zliczał części sekundy w dowolnym interwale, np co 1/10, 1/25, 1,48, 1/100, 1/250 sekundy.Chodzi o to skąd wziąć sygnał taktujący o dowolnym interwale który dodatkowo zechce sterowac np funkcją (INC lub DEC).Rozważałem pobieranie czasu systemowego,w dpowiednich odstepach w połączeniu z funkcja delay, ale chyba nie tędy droga, po analizie zrozumiałem że taktowanie musi być dostarczone niezależnie od wykonania programu.Nabrałę podejrzeń że bez znajomości assemblera sobie ztym nie poradze.Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. pozdrawiam Pascallo

Karol01.12.2011 08:41:15
#

Proponuję przechwycić przerwanie zegarowe 1CH, które jest automatycznie wywoływane kilkanaście razy w ciągu sekundy.

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj siÄ™!
Zapomniałeś hasła?