[Pascal] Problem z listami dwukierunkowym
| salat25 | 10.01.2008 19:33:51 | |
![]() | Witam, piszę program na zaliczenie i mam pewien problem. Prolem ten polega na tym, że mam x drużyn i mam je podzielić na kolejki (czyli po prostu zrobić terminarz spotkań). Drużyn jest x więc robię to na listach. Mam już w jednej liście (pomocniczej) zapisane wszystkie możliwe kombinacje spotkań każdej drużyny. Teraz pozostaje kwestia tego, żeby je podzielić na kolejki. Generalnie chodzi o sprawdzanie po kolei całej tej listy spotkań i szukanie meczu dwóch drużyn które jeszcze w danej kolejce nie grały i dodanie jej do aktualnej kolejki. Niby wszystko wydaje się proste ale jakoś nie mogę dać sobie rady z kodem. Wiem, że lista kolejek musi być listą dwukierunkową, a każdy element tej listy musi zawierać listę spotkań (też dwukierunkową). Bardzo proszę o pomoc, bo bez tego podziału nie zrobię nic więcej w tym programie sad.gif | |
| jac666 | 10.01.2008 19:58:45 | |
![]() | Tak mi sie wydaje, ze tworzac liste 2 kierunkowa uniemozliwiasz dostep bezposredni do elementu i jego losowe wybieranie. Lista jest dobra gdy czesto modyfikujesz jej elementy na roznych pozycjach. Jesli upierasz sie przy listach ;-) to oczywiscie nie mam nic przeciwko. O ile dobrze rozumiem lista wszystkich kombinacji powinna zawierac tylko jedna z dwoch: a-b lub b-a. W tym wypadku wybralbym kombinacje wieksza-mniejsza i po sortowaniu wedlug pierwszego wychodzi calkiem klarowny obraz. Pozdrawiam | |
| salat25 | 10.01.2008 20:06:03 | |
![]() | lista spotkan zawiera wszystkie mozliwe kombinacje czyli jezeli mamy druzyny a i b to mozliwe sa takie dwie kombinacje a-b oraz b-a (musze miec caly sezon, nie tylko jedna runde) chodzi mi o to zeby teraz te spotkania podzielic na kolejki dla 4 druzyn a,b,c,d mamy: I kolejka a-b, c-d II kolejka b-c d-a III kolejka a-c b-d a poznie druga runda w ktorej druzyny w spotkaniu zamieniaja sie tylko miejscami wlasnie chodzi mi o ten podzial na kolejki, mnie potrafie utworzyc listy (lista wszystkich kolejek) ktora zawieralaby kolejna liste (lista spotkan w kolejce) :( | |
| jac666 | 10.01.2008 21:03:47 | |
![]() | Zadanie jest z rodzaju kolorowanie grafu, a chodzilo mi o cos mniej wiecej takiego: lista wszystkich spotkan ustawiona alfabetycznie: a-b,a-c,a-d, b-c,b-d c-d, Jesli druzyna a ma zaplanowane jedno z trzech mozliwych to pozostale nie moga sie odbyc. To samo dla pozostalych druzyn. Gdy nie ma juz mozliwych spotkan koncze kolejke. Kolejka druga to lista spotkan ktore nie zostaly jeszcze rozplanowane. W nich szukam kolejnych mozliwych itd. | |