Problem z uruchomieniem skryptu

Fipaj09.04.2005 20:12:08
#

Zainstalowałem Pythona i Mod_Pythona smile.gif

Skonfigurowałem apache'a, to jest w pliku httpd.conf czy jak to się nazywa dałem:

<Directory C:\WebServer\Apache2\htdocs\> AddHandler mod_python .py PythonHandler mptest PythonDebug On </Directory>

No i mam plik mptest.py z taką zawartością: from mod_python import apache

def handler(req): req.write("Hello World!") return apache.OK

Gdy uruchamiam skrypt w przeglądarce, pojawia się błąd:

Internal Server Error The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request. Please contact the server administrator, fipaj@poczta.onet.pl and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error. More information about this error may be available in the server error log. Apache/2.0.53 (Win32) PHP/4.3.10 mod_python/3.1.3 Python/2.3.5 Server at localhost Port 80

Przeszukałem sieć, ale nie znalazłem niczego ciekawego... Manual Pythona też niewiele mówi na temat błędów... Proszę o pomoc, jeśli chodzi o Pythona jestem zielony... smile.gif

Nieznany12.09.2005 09:39:15
#
Fipaj napisa≥:
No i mam plik mptest.py z taką zawartością: from mod_python import apache def handler(req): req.write("Hello World!") return apache.OK

Problem jest we wcięciach kodu (co widać dopiero, jak się odpowiada na wiadomość!). W Pythonie wcięcia są kluczowym elementem składni, a nie tylko opcjonalną metodą zwiększania czytelności.

Konkretnie: wiersz "def handler(req):" musi się zaczynać w tej samej kolumnie co "from...", czyli w zerowej. Wcięte, pojedyńczo, powinno być ciało funkcji, czyli dwa ostatnie wiersze.

Niewykluczone, że są też inne błędy związane z konfiguracją, tego nie wiem.

-- Piotr Włodarek http://www.piotr-wlodarek.pl :: Software Engineering 4 Those Who Care About The Craft

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?