"Klawisz wykonuje zadanie w visualu basicu"

wrotomek29.12.2005 20:57:25
#

Mam mały problemik, napisałem programik w VB, który po naciśnięciu odpowiedniego buttona zapala odpowiednią mu diodę(diody podpięte są pod LPT). Chciałbym teraz aby to klawisze odpalały diody np.: strzałka w górę odpala I diodę, strzałka w dól odpala II diodę. Potrafię to robić na klawiszach literkowych(wystarczy przed napisem na buttonie wtawić & np jak napis będzie "koniec" a napiszę &koniec" to literka "k" obsłuzy mi ten przycisk). I jeszcze jeden problem chcę aby po puszczeniu przycisku dioda gasła a świeciła kiedy przycisk jest przytrzymany.

pozdrawiam i prosze o pomoc

tak wygląda view kod mojego programu ale niestety nie działa tak jakbym chciał:

Dim vbKeyUp As Integer Dim vbKeyDown As Integer

Public Declare Sub Out Lib "inpout32.dll" _ Alias "Out32" (ByVal PortAddress As Integer, ByVal Value As Integer)

Const PORT = &H378 'NUMER TWOJEGO PORTU (przed numerem trzeba podać "&H") Const AD As Short = &H378S 'NUMER PORTU '

Private Sub Form_KeyDown(ByVal KeyCode As Integer, ByVal Shift As Integer) If KeyCode = vbKeyUp Then '1 Dioda Out(AD, 1) End If If KeyCode = vbKeyDown Then '2 Dioda Out(AD, 2) End If End Sub

Nie wiem w czym jest błąd, program nic nie podkreśla powinno wszystko działać a nie działa-pomocy pozdrawiam

djmati1130.03.2007 17:55:50
#

No ja mam ten sposób na klafisze:

Private Sub Form_KeyUp(KeyCode As Integer, Shift As Integer)
 If KeyCode = vbKeyDown Then
  'Tutaj kod po odcisnięciu strzałki w dół
 ElseIf KeyCode = vbKeyUp Then
  'Tutaj kod po odcisnięciu strzałki w górę
 End If
End Sub

To był wyjatek że napisałem kod w VB 6.0

Bo pisze w VB.NET

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?