Partycje
| ciemny | 21.02.2007 18:46:36 | |
![]() | Witam! Mam poważny problem. Otóż na partycji c: mam system windows, kolejne 2 partycje zrobiłem pod linuxa (/ i swap). I tak było aż do dziś. Cały czas miałem niewykorzystane 40 giga dysku. Postanowiłem dziś dorobić 2 partycje. Partycje robię z płyty instalacyjnej windowsa. No i wszystko było by dobrze ale jak uruchamiam system to zamiast mieć do wyboru system linux i windows to odrazu uruchamia się windows. tak jakby linuxa nie było. Ale on jest na dysku tylko nie wiem jak zrobić aby ponownie wróciła ta plansza z tym wyborem. Postanowiłem skasować te 2 partycje co utworzyłem ale to nic nie dało. Bardzo proszę o pomoc! Czy muszę ponownie instalować linuxa? | |
| beczu | 21.02.2007 20:02:01 | |
![]() | Jezeli dzieliłeś z plyty instalacyjne windows partycje linuxowe to nie sie co dziwić ze nie chodzą być moze zostały sformatowane troche nie fokładnie opisałeś sytuacje. Być moze instalowałeś ponownie windowsa co zpowodowało zatarcie bootloadera zainstalowanego przez linuxa napisz dokładniej o co ci chodzi. | |
| ciemny | 21.02.2007 20:21:10 | |
![]() | dzieliłem z płyty windowsa ale nie instalowałem ponownie windowsa. Tylko dorobiłem 2 partycje. To co ja mam teraz robić? Musze od nowa instalować linux? Ale kiedyś jak instalowałem linuxa nie na 2 partycji to choć "śwoerzo" został wgrany system to jak włączałem to od razu włanczał się windows i nie było tego do przełączania pomiędzy systemami. Czyli jak wgram od nowa system to nie będę miał pewności czy go będzie widział. Co robić? | |
| beczu | 21.02.2007 20:37:56 | |
![]() | Ale czy dzieliłeś partycje linuxowom na nowe inne?? | |
| ciemny | 21.02.2007 20:44:54 | |
![]() | Nie ruszałem wogóle linuxowych partycji. Co mam teraz robić? | |
| beczu | 21.02.2007 20:57:04 | |
![]() | To jaką partycje dzieliłeś na dwie nowe?? | |
| ciemny | 21.02.2007 21:16:33 | |
![]() | Mam dysk 80 giga i 40 miałem wogóle nie wykorzystane, nie podzieliłem tej połowy wogóle na parytcje, dopiero dziś postanowiłem wykorzystać to 40 giga i z tego robiłem 2 nowe partycje, z tego niepodzielonego | |
| Kajoj | 21.02.2007 22:03:18 | |
![]() | windows w całej swojej świetności i poważaniu niezastąpienia postanowił nadpisać sobie MBR'a. Musiał to zrobić, bo zmieniał wpisy w tablicy partycji, ale wymazał też wpisy LILO czy gryba (nie wiem co tam miales). Odpal płytę instalacyjną Linuksa, albo bootdiska, jak go zrobiłeś (a zrobić czasem warto :] ). Jak odpalasz z płyty, to włączy ci się jakiś tam szel. podmontuj sobie gdzieś partycje Linuksa i chrootuj sie tam. podmontuj /proc'a i zainstaluj ponownie lilo/gruba. Jak chcesz wiedzieć jak to zrobić, to powiedz mi czy używasz lilo czy gruba oraz jak Linux widzi twoje dyski (ten zabutowany z plyty, jakie urządzenia w /dev to partycje linuxa). EDIT: Albo przypomniało mi się: jak bootujesz c CD, to pojawia się takie coś: boot: to wpisz tam cos takiego: boot: nazwa_kernela root=/dev/partycja_root_lnuxa noinitrd ro i jak wstanie ci linux, to instalka lilo/gruba | |
| ciemny | 21.02.2007 22:09:09 | |
![]() | Tylko ja wogóle się prawie nie znam na tym linuxie i nie wiem czy sobie poradze. Bo jak instaluje to ja nie wprowadzam żadnych komend tylko ja mam grafike a nie tryb tekstowy. I tylko klikam szczałki i się instaluje. Ja mam gruba. | |
| Kajoj | 21.02.2007 23:06:12 | |
![]() | dobra to zrob tak: włóż płytę instalacyjną i zabootuj z niej. pojawi cię napis boot: wpisz coś takiego: vmlinuz root=/dev/hda2 noinitrd ro jak skończy się paniką kernela, spowodowana niemożliwością zamontowania / to zmien na inny dysk /dev/hdXY gdzie X to dysk, a Y partycja ( jak masz dysk na sata/scsi to zamiast /dev/hdXX piszes /dev/sdXX jak RAID(softwarowy) to zazwyczaj /dev/mdX Jak już uda ci się zabootować system zaloguj sie na roota i daj grub-install /dev/hdazwróć uwagę, ze podajesz ścieżkę do dysku, nie partycji. reboot i powinno być już menu wyboru systemu | |
| ciemny | 21.02.2007 23:14:21 | |
![]() | Ale już nie jestem pewien czy mam gruba czy nie. A jak to sprawdzić? | |