Pomocy!!
| Nieznany | 27.02.2007 19:43:04 | |
![]() | Witam, jestem tu nowy. Trafiłem na tą stronę szukając materiałów o Linuxie, chce się przeżucić całkowicie ale nie mam zbytnio doświadczenia (trochę bawiłem się na Mandrake 10.1 przez miesiąc ale zdenerwowałem się bo nie dałem sobie rady z instalacą sterownikół do grafiki GForce FX 5200 a chciałem mieć choć jedną normalną grę). Szukam dystrybucji dla siebie ale nie wiem co wybrać czytałem tu na forum i trochę w necie zrobilem sobie też ten test oto ego wyniki:
Jak czytam opisy tych dystrybucji to wszędzie pisze że są dla zaawansowanych użytkowników. Linux będzie mi potrzebny do pracy: OpenOfiice, poznaje język C++ więc coś do programowania (czytałem że linux ma duże możliwości pod tym względem), HTML, Java, mam zamiar sięgnąć tez po PHP, pasowało by żeby działały filmy z przeróżnymi kodekami, muzyczka mp3 to już wiem że działa, no i jakaś gra dla relaksu np. Cube znalazłem na necie nawet nawet. Mam kompa z Athlonem XP 2000+, 256 MB RAM, GForce FX 5200, nagrywarka CD (nie dorobiłem się napędu DVD i narazie nie mam kasy), zintegrowana sieciówka i dźwiękówka. Zależy mi na niezawodności systemu w takim znaczeniu, że chce żeby komp stabilnie działał i w miarę szybko przy włączonej muzyczce, komunikatorze, programie pocztowym, jakimś kompilatorze z edytorem, jeszcze przeglądarka i starczy. Może dużo wymagam ale stwierdziłem, że od Microsoftu takiego systemu się nie doczekam. Jeśli chodzi o środowisko graficzne patrzyłem w necie i mało wymagające a zarazem ciekawe widzi mi się XFCE. Mam dość grzebania w necie i znajdowania niekonkretnych informacji więc proszę o sensowne rady, wiem że dacie rade mi pomóc bo widze, że piszą tu jak dal mnie Linuxowi Masterzy szczególnie przypadł mi do gustu Kajoj. Proszę o radę zarówno jeśli chodzi o dystrybuje jak i środowisko graficzne. Czytałęm na tym forum i w necie trochę o Slackware wydaje mi się to ciekawa propozycja ale nie wiem, czy dam sobie z nią radę. Acha myśle że to ważne, dwa dni temu przyszedł mi zamówiony za darmo Ubuntu, ma go zainstalowanego i z pod niego pisze udało mi się nawet zainstalować kadu po zmaganiach z doinsstalowywaniem kompilatorów bo nie było i te całe makefile'sy nie chciały się kompilować. Ubuntu zaprezentował mi się jako badziewie na Mandraku przynajmiej były zainstalowane te kompilatory i nauczyłem się instalacji z kodów źródłowych. Tam w tym teście było pytabnie odnoście rodzaju konfiguracji itp. jeśli to jest możliwe chciałbym spokojnie umieć konfigurowac wszystko z pod konsoli, moge poświęcić na to czas, znam podstawowe polecenia (chyba), ale środowisko graficzne też chce mieć :D. Długi post no ale cóż. Forumowicze wieże w was. | |
| beczu | 28.02.2007 21:11:28 | |
![]() | Linux jak linux, właściwie kroży powiedzenie Że kto zna Ref Hata ten zna Red Hata, kto zna Slackware ten zna Linuxa. Slackware to duża i trudna dystrybucja ale można spróbować. | |