Pomocy!!

Nieznany27.02.2007 19:43:04
#

Witam, jestem tu nowy. Trafiłem na tą stronę szukając materiałów o Linuxie, chce się przeżucić całkowicie ale nie mam zbytnio doświadczenia (trochę bawiłem się na Mandrake 10.1 przez miesiąc ale zdenerwowałem się bo nie dałem sobie rady z instalacą sterownikół do grafiki GForce FX 5200 a chciałem mieć choć jedną normalną grę). Szukam dystrybucji dla siebie ale nie wiem co wybrać czytałem tu na forum i trochę w necie zrobilem sobie też ten test oto ego wyniki:

1. Slackware Linux
  2. FreeBSD
  3. Gentoo Linux
  4. SUSE Linux
  5. PLD Linux

Jak czytam opisy tych dystrybucji to wszędzie pisze że są dla zaawansowanych użytkowników. Linux będzie mi potrzebny do pracy: OpenOfiice, poznaje język C++ więc coś do programowania (czytałem że linux ma duże możliwości pod tym względem), HTML, Java, mam zamiar sięgnąć tez po PHP, pasowało by żeby działały filmy z przeróżnymi kodekami, muzyczka mp3 to już wiem że działa, no i jakaś gra dla relaksu np. Cube znalazłem na necie nawet nawet. Mam kompa z Athlonem XP 2000+, 256 MB RAM, GForce FX 5200, nagrywarka CD (nie dorobiłem się napędu DVD i narazie nie mam kasy), zintegrowana sieciówka i dźwiękówka. Zależy mi na niezawodności systemu w takim znaczeniu, że chce żeby komp stabilnie działał i w miarę szybko przy włączonej muzyczce, komunikatorze, programie pocztowym, jakimś kompilatorze z edytorem, jeszcze przeglądarka i starczy. Może dużo wymagam ale stwierdziłem, że od Microsoftu takiego systemu się nie doczekam. Jeśli chodzi o środowisko graficzne patrzyłem w necie i mało wymagające a zarazem ciekawe widzi mi się XFCE. Mam dość grzebania w necie i znajdowania niekonkretnych informacji więc proszę o sensowne rady, wiem że dacie rade mi pomóc bo widze, że piszą tu jak dal mnie Linuxowi Masterzy szczególnie przypadł mi do gustu Kajoj. Proszę o radę zarówno jeśli chodzi o dystrybuje jak i środowisko graficzne. Czytałęm na tym forum i w necie trochę o Slackware wydaje mi się to ciekawa propozycja ale nie wiem, czy dam sobie z nią radę. Acha myśle że to ważne, dwa dni temu przyszedł mi zamówiony za darmo Ubuntu, ma go zainstalowanego i z pod niego pisze udało mi się nawet zainstalować kadu po zmaganiach z doinsstalowywaniem kompilatorów bo nie było i te całe makefile'sy nie chciały się kompilować. Ubuntu zaprezentował mi się jako badziewie na Mandraku przynajmiej były zainstalowane te kompilatory i nauczyłem się instalacji z kodów źródłowych. Tam w tym teście było pytabnie odnoście rodzaju konfiguracji itp. jeśli to jest możliwe chciałbym spokojnie umieć konfigurowac wszystko z pod konsoli, moge poświęcić na to czas, znam podstawowe polecenia (chyba), ale środowisko graficzne też chce mieć :D. Długi post no ale cóż. Forumowicze wieże w was.

beczu28.02.2007 21:11:28
#

Linux jak linux, właściwie kroży powiedzenie Że kto zna Ref Hata ten zna Red Hata, kto zna Slackware ten zna Linuxa. Slackware to duża i trudna dystrybucja ale można spróbować.

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?