dhcp problem
| Nieznany | 15.03.2007 13:40:05 | |
![]() | Dobra, jest problem i nie mam zielonego pojęcia jak go rozwiązać. Męczę się z tym już od jakiegoś czasu i nie umiem, no przyznaje się, jestem noob jeśli chodzi o linuxa:( A więc tak, mam Debiana etch, kernel 2.6.18 i kde. Po zainstalowaniu systemu i reboocie, okazuje sie że nie mam neta :( . Dokładniej to tak: podczas uruchamiania, startowany standardowo ifup wywalał mi komunikat że nie może czytać pliku /etc/network/interfaces (sic!), nie, nie zmieniałem mu żadnych praw, ale mogłem go spokojnie edytować. Próbowałem kilku konfiguracji w tym pliku, nic. Owszem, mogę połączyć się z netem, ale muszę ręcznie z roota odpalać dhcpcd (albo dhclient) i co ciekawe, za każdym razem musze podać (albo w przypadku dhcp-clienta, sam się ustawiał) inny interfejs eth, w skutek czego, mam już chyba eth22 :zdziwko: . Próbowałem wywalić kdenetworkconf i knetworkcośtam i zostawić samego klienta dhcp, ale nic z tego. Wprawdzie nie dostawałem już komunikatu, że nie może czytać /etc/network/interfaces, ale za to, wywalał mi komunikat, że nie może ustawić/włączyć/czy_co_tam interfejsu ethX (zależy co tam miałem w w/w pliku wpisane). W dodatku, jak próbowałem do dhcpcd przekazać interfejs wcześniej już używany, to nic nie robił, po prostu się kończył. Ubawiłem się z tym, i zaczyna mnie to irytować, może ktoś ma jakiś pomysł? może był by mi wstanie pomóc, jakos pokierować poczynania? Zastanawiałem się, czy może jak by przy zamykaniu/uruchamianiu systemu, czyścić informację o dotychczasowych interfejsach, to może dhcpcd był by w stanie wystartować za każdym razem ten sam. Tylko nei wiem gdzie taka informacja jest zapisywana (i nie jest to /var/dhcpc/ czy jaki tam jest ten katalog z informacjami na temat interfejsów używanych przez dhcpcd). Wie ktoś może? I czy w ogóle coś to da? Bardzo proszę o pomoc. | |
| Nieznany | 22.03.2007 12:36:26 | |
![]() | Wnioskuje ze masz KDE odpalane po starcie, wiec sprobuj zajrzec do jakiegos graficznego konfiguratora sieci, powinno byc cos takiego. zawsze mozesz dhcpcd dodac do skryptu startowego (/etc/rc.d/rc.sysinit (lub podobny)), tylko ze bedzie dodawal kolejne eth, sprawdz czy nie ma jakiejs opcji w dhcpcd aby sprawdzal czy nie ma skonfiurowanego eth, lub sprawdz czy dasz rade podniesc ktorys interfejs za pomoca ifconfig eth up + ewentualne jakies opcje (man ifconfig). mozesz tez dodac to do skryptow startowych zamiast dhcpcd. mam nadzieje ze chociaz delikatnie CI pomoglem :) jak by co to pisz :) | |
| Nieznany | 22.03.2007 23:09:49 | |
![]() | dzięki, choć problem już 'rozwiązany':), jakoś nie pomyślałem żeby tu to napisać:P problem leży zdaje się po stronie sterowników i adresów MAC. Przy każdym starcie systemu, widizi karte sieciową z innym MACiem. makabra. sprawę załatwiłem brzydko, ale skutecznie, wrzucając do sturtupa skrypt, który podczas zamykania systemu kasuje plik /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules . W nim zapisywane są informacje o eth i przydzielonych im kartach, czy coś:). Ważne, że jak go usunąc, to przy starcie system juz sobie poprawnie, na nowo, skonfiguruje interfejsy z /etc/network/interfaces :). | |
| Nieznany | 23.03.2007 11:56:33 | |
![]() | z innym MACiem? ech, tak to jeszcze nigdy nie mialem... :P i w sumie nie przypuszczalbym ze cos takiego moze miec miejsce :) | |
| Nieznany | 25.03.2007 21:18:24 | |
![]() | Ja też nie przypuszczałem... no ale ważne że teraz działa:D Choć ciekaw jestem czy da się to inaczej rozwiązać, ale czasu brak niestety:( | |
| Nieznany | 02.04.2007 15:15:40 | |
![]() | Choć ciekaw jestem czy da się to inaczej rozwiązać, ale czasu brak niestety:(
ktos kiedys powiedzial, prowizoryczne rozwiazania to najtrwalsze rozwiazania, przynajmniej w branzy budowlanej :) widze ze sprawdza sie to samo w IT, w sumie ja tez mialem problem z dhcp, we freebsd i rozwiazanie zrobilo sie samo nawet nie wiem w jaki sposob :p, mi sie nie laczyl z netem (brak ip) a czasami bezproblemu, ale przenisalem jedna linie ze skryptu startowego i skrypt sie zapetla do czasu otrzymania ip :). rozwiazanie w sumie beznadziejne i glupie, ale to komp domowy i ma sie wlaczyc wszystko bo rodzice nie odpala inaczje netu :p nie musi byc ladnie i szybko :) | |
| Nieznany | 02.04.2007 19:38:18 | |
![]() | No tak, z prowizorką tak jest, że dopóki działa, to się zostawia, mimo iż powinno się to zrobić na porządnie;] | |