Hosting

Nieznany01.03.2005 12:22:39
#

Czy znacie jakieś tanie serwery WWW? ja znalazłem: 200MB, transfer 2GB/miesiąc, obsługa PHP itd za 30zł/rok Czy to się opłaca?

Nieznany01.03.2005 16:50:59
#

na pierwszy rzut oka nawet sie oplaca ale sa jeszcze inne czynniki o tym decydujace jak np:

• czy 2GB/m-c Ci wystarczy
  • czy serwer jest sprawdzony
  • jaki jest uptime (czas bezawaryjnej pracy w m-cu serwera)
  • czy serwer ma wydajne łącze
Kajoj02.03.2005 11:18:59
#

Cos wam powiem. jak macie stale lacze (z zewnetrznym ip) i potrzebujecie serwer to co za problem postawic sobie swoj wlasny. -pojemnosc ograniczona do wielkosci twojego dysku -transfer miesieczny (zazwyczasj) na upload nie ma -co do bez awaryjnej pracy to tylko zalezy od ciebie -a co do lacza to na poczatek napewno ci twoje wystarczy o ile nie bedzie to miror tucows albo czegos takieg. -do tego obsluga wszystkego co tylko sobie zamarzysz

-koszt 50PLN za prad (celeron 333 jakis, bez monitora, karty graficznej czy jakich kolwiek urzadzen zewnetrznych)

svirus02.03.2005 11:43:55
#

Ja korzystalem z rozwiazania, ktore podal Kajoj. Ma ono tylko jedno wade, o ktorej wspomnial: zuzycie pradu. To jest jedyny powod dla ktorego korzystam z roznego rodzaju darmowych serwisow... Ale jesli ktos juz ma placic... to moze miec wlasny serwer. Wtedy mozna tez udostepnic komus innemu jakas przestrzen na strone domowa i wziac od niego pare zlotych to za prad sie zwroci ;)

Nieznany02.03.2005 15:41:52
#

adres strony z ofertą co wam napisałem na początku:

www.hosted.pl

svirus02.03.2005 16:02:39
#

Ja sie niemoge polaczyc z www.hosted.pl:80. Ale to moze tylko moje problemy? EDIT: juz dziala. pewnie mieli problemy - warto zakladac konto na serwerze, ktory ma problemy z wlasna strona?

Kshyhoo02.03.2005 16:11:16
#
Karol Nowacki napisa≥:
Cos wam powiem. jak macie stale lacze (z zewnetrznym ip) i potrzebujecie serwer to co za problem postawic sobie swoj wlasny. -pojemnosc ograniczona do wielkosci twojego dysku -transfer miesieczny (zazwyczasj) na upload nie ma -co do bez awaryjnej pracy to tylko zalezy od ciebie -a co do lacza to na poczatek napewno ci twoje wystarczy o ile nie bedzie to miror tucows albo czegos takieg. -do tego obsluga wszystkego co tylko sobie zamarzysz -koszt 50PLN za prad (celeron 333 jakis, bez monitora, karty graficznej czy jakich kolwiek urzadzen zewnetrznych)

I tu problem, IP zewnętrzny. Co mają zrobić użytkownicy Neo?

svirus02.03.2005 17:25:18
#
Karol Nowacki napisa≥:
Co mają zrobić użytkownicy Neo?

Uzytkownicy neo beda zmuszeni do uzywania dynDNS'a (dynamic). Poza tym jesli to bedzie serwer to bardzo czesto ip'ik sie niezmienia. Zmienia sie przeciez dopiero po reboocie ewentualnie rozlaczeniu z dostawca... Z tego co wiem to ip nawet w neo niezmienia sie w trakcie pracy ;)

Nieznany02.03.2005 21:32:23
#

no to mało wiesz.... ja jestem z okolic opola.. i przynajmniej u mnie bez wiekszych powodow IP sie zmieniac srednio co dzien..

wczesniej jeszcze bylo co tydzien... teraz juz regularnie co dzien mam neo 512 bez limitow

svirus02.03.2005 22:40:12
#

moi znajomi jakos niemaja takich problemow... i niemow ze ktos malo wie bo on moze wtedy mowic to samo o tobie i bedzie malo przyjemna nic niewnoszaca atmosfera. fakt jest taki ze gdyby ci nagle zmienili ip to zadne aktualnie nawiazane polaczenie niemogloby byc kontynuowane. rzeczywistosc jest taka ze neo czesto rozlacza (choc to zalezy od miejsca - warszawa;) i sie reconect'ujesz (a przynajmniej moj znajomy ma automatyczny reconnect). a wszyscy wiemy ze neo przydziela nowy ip po ponownym polaczeniu. dlaczego wiec teraz czesciej zmieniaja ci ip? bo maja wieksze klopoty i czesciej jest zrywane polaczenie. oczywiscie ja niemam neo wiec mozesz miec racje - a ja niemam jak potwierdzic swojej...

Nieznany03.03.2005 00:28:48
#

czyzby? klopoty? tak sie sklada ze IP zmienia mi sie z zegarkiem w reku o stalej porze dzien w dzien...

a co jakies 2 tygodnie ta pora sie zmienia na inną :)

ale IMO tpsa to robi specjalnie, tzn. zrywa polaczenie... zeby nas wkur... :)

a co do tego ze mowie ze malo wiesz.... napisalem ze w przypadku mojej NEO tak sie dzieje i nie musi to oznaczac ze na innych tez... ja tylko napisalem ze nie wiesz wszystkiego o urokach neo naszej kochanej tepsy :)

Kajoj03.03.2005 13:38:27
#

hmm dziwne to co mowice. O ile mi sie wydawalo to ip w neostradzie jest przeznawane przez dhcp przy polaczeniu (dostajesz pierwsze wolne) jezeli sie nie rozlaczasz to nie powinno sie zmieniac (jak jest inaczej, to chcialbym wiedziec jak to sie dzieje).

A co to dynamicznych przydzialow ip to nie ma przecierz problemu. proponuje zajrzec na http://www.noip.com zakladasz sobie tam konto sciagasz demonka na linuxa ktory sprawdza twoje aktualne ip i aktualizuje w razie potrzeby. A na serwerach dns firmy noip masz swojego hosta postaci cosik.noip.org IN A 127.0.0.1. gdzie to ip jest zmieniane dynamicznie przez tego demonka na twoim serwerku. czas aktualizacji to max 2 min (czyli przez tyle czasu twoj serwer nie bedzie mogl byc znaleziony w sieci) a to wcale nie tak duzo.

Co wiecej powiem, ze posiadajca takiego host (a w zasadzie 2) mozna bez problemu zalozyc domene w nasku, czy czyms tam w stylu nazwa.pl, art.pl :)

svirus04.03.2005 00:29:16
#
Karol Nowacki napisa≥:
jezeli sie nie rozlaczasz to nie powinno sie zmieniac

O tym samym chyba mowilem/pisalem?

Karol Nowacki napisa≥:
A co to dynamicznych przydzialow ip to nie ma przecierz problemu. proponuje zajrzec na http://www.noip.com zakladasz sobie tam konto sciagasz demonka na linuxa (..)

Noip niejest jedynym rozwiazaniem (o tym myslalem mowiac o DynDNS. Polecam stronke freedns.afraid.org. Jest tam naprawde duzo roznych darmowych domenek. Zycze milego przegladania - przy okazji zajrzyj do zakladki [Dynamic DNS] ;)

Nieznany05.03.2005 21:05:02
#

IP z tego co zauważyłem to sie samo zmienia. No i mam częste pady neta. Tj neo wyłącza mi sie na 20 sekund, pada gg pada serwer wywala z gierki i można nerwicy dostać. To sie dzieje notorycznie ok 5 razy na dzień :|

Nieznany06.03.2005 14:46:04
#

czegos takiego na szczescie jeszcze nie mam... ale rozlacza sie sama ok. raz na dzien

Kshyhoo06.03.2005 16:40:50
#

U mnie najczęściej reserują wieczorem, ok. 22.00, ale są dni, że zrobią to rano. Bywa czasem, że kilka razy dziennie, wtedy życzę im tego, co spotkało Azję ...

Kshyhoo07.03.2005 21:34:27
#

A znajdzie sie ktoś, kto napisze jak postawić na neo serwer? Łopatologicznie! Kombinowałem na wszystkie sposoby, ale nic mi nie wyszło z no-ip...

Kajoj08.03.2005 10:50:00
#

moge napisac, ale w zasadzie co to za problem. Wkladasz plytke z dystrybucja jakiegos linuxa albo BSD instalujesz co chcesz. Wkladasz plytke neostrady, w pliku pdf (na neo cd) jest instrukcja jak zainstalowac modem na linuxie. Sciagasz demona z no-ip instalujesz i masz serwer. Proste jak czajnik.

Jak bedzie mi sie chcialo i w koncu skoncze te sesje to moze napisze kurs krok po kroku. ale w tym tygodniu (i pewnie w nastepnym) to nie bardzo.

Nieznany08.03.2005 15:16:49
#

Zaglądnij na dyn.pl, tam chyba pisze :) Hmm a co nawiedziło azję?

ktyl08.03.2005 19:03:59
#
Mateusz Gert napisa≥:
Hmm a co nawiedziło azję?

pewnie chodzi o tsunami...

Nieznany08.03.2005 21:17:23
#

wejdź teżna www.kalatka.pl , a osobiście strasznie nie polecam www.masternet.pl, kiczowaty serwer(wolny), przy okazji drogi, a jaka miła obsługa :| pożal się Panie Boże

Kshyhoo10.03.2005 17:19:25
#

Co spotkało Azję? Pal, nadziali go na pal :)

P.S. Chodziło mi o neo i no-ip pod windą.

pokemon28.08.2005 00:43:07
#

siemka dopiero zaczełem twożyć strony www i mam pytanie czy jest jakieś darmowe konto bo chciałbym zobaczyć jak mi to bedzie wychodzić chciałbym założyć próbną stronke plis pomóżcie

Nieznany28.08.2005 12:10:13
#

darmowych kont www jest durzo ja mam w republice (www.republika.onet.pl) ale niestety większość nie ma obsługi PHP. darmowy hosting możesz poszukać w googlach

Nieznany19.09.2005 18:15:16
#

Ekhm... wiecie mam problem (pewnie jak karzdy :P ) Mam stronke na webparku. Potrzebuje wpieprzyć na serwer pliki o duzej hemmm pojemności. Niestety nie moge polaczyc sie z ftp :( Probowalem na rozne sposoby. NI DY RYDY. Macie moze jakies pomysly??

Kajoj22.09.2005 16:04:25
#
ErroR napisa≥:
Ekhm... wiecie mam problem (pewnie jak karzdy :P ) Mam stronke na webparku. Potrzebuje wpieprzyć na serwer pliki o duzej hemmm pojemności. Niestety nie moge polaczyc sie z ftp :( Probowalem na rozne sposoby. NI DY RYDY. Macie moze jakies pomysly??

Musze Ci powiedziec kolego, ze podales ogromna ilosc informacji, ktore zapewne pomoga rozwiac problem, ale z pewnosci nie ten. Bardzo podoba mi sie rozbudowany opis zaistnilego problemu: "NI DY RYDY"

Radzę przeczytać http://rtfm.bsdzine.org/

a co do twojego problemu, to zobacz tutaj: http://webpark.pl/pomoc.html?fid=2#2

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?