Jesteś tutaj: Strona główna / Forum / WebDevelopers / CSS / Tabela

Tabela

Nieznany26.01.2006 21:07:29
#

Ech dziwny jest troche ten css. Same z nim problemy :P Zrobiłem sobie klase dla tablicy. Grubość bordera, rodzaj itp itd daje <table class=nazwa> no i jest problem bo pojawia sie tylko border całej tablicy, a ja chciałbym efekt podobny do tego przy <table border=1>. Da sie jakoś wyeliminować ten problem? Nie chciałbym dawać klas dla każdej komórki z osobna.

Nieznany27.01.2006 13:15:49
#

Moze tak: td { border-size: 5 px; }

Nieznany27.01.2006 16:18:42
#

Ech pisałem że nie chce deklarować klas dla komórek. Czy da sie przypisać do <table> klasę tak żeby obejmowała komórki?

jaboja27.01.2006 22:10:51
#

Musisz zadeklarować formatowanie komórek znajdujących się wewnątrz elementów danej klasy :p

table.klasa {
 definicja
}

table.klasa td, table.klasa th {
 definicja
}

ps. Tylko pamiętaj, że jeśli zagnieździsz w jednej tabeli drugą, jej komórki przejmą formatowanie z tej pierwszej. Dlatego jeśli używasz tabel do tworzenia layoutu, zdefiniuj sobie też formatowanie dla

table.klasa td table

i dla

table.klasa td table td, table.klasa td table th

.

Nieznany27.01.2006 22:20:35
#

O.. wielkie dzięki, o to chodziło :)

Kontakt

Jeśli chcesz się z nami skontaktować napisz na adres: info(at)binboy.org lub odwiedź nasz profil na Facebooku!

O Nas

Serwis binboy.org to kopalnia wiedzy dla wszystkich z branży IT, w szczególności dla programistów i webmasterów. To duży zbiór kursów programowania, tutoriali, darmowych ebooków, setki kodów źródłowych itp.

Bądź w kontakcie

Panel użytkownika

Zaloguj się do panelu użytkownika.
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Zapomniałeś hasła?