Refresh
| adi90 | 15.08.2007 13:13:56 | |
![]() | Witam, Jakim cudem można zrobić, żeby po odświeżeniu strony pole input zawierało treść, którą ktoś wpisywał a nie zdąrzył(mam pole input text i odświeżanie co 5s jak ktoś nie zdąrzy napisać to musi od nowa). Ewentualnie jak odświeżyć pozostałą część strony (tabelka). Cała stronka wygląda mnie więcej tak: tabela input type = 'text' no i odświeża całą stronkę a chce tylko tabelke. Ufff myślę, że ktoś to zrozumie xD | |
| loganek | 17.08.2007 10:51:11 | |
![]() | e, jak to zrobić w html, to nie wiem, ale wiem że można w php. Funkcja odświeżająca w js powinna wyglądać tak: <script>
function odswiez(){
setTimeout("location.href='?zmienna="+document.getElementById("zmi").value+"';",5000);
}
</script>
a pole input i znacznik body tak: <body onload="odswiez()"> <input type="text" id=zmi value="<?echo $_GET["zmienna"];?>" > | |
| adi90 | 17.08.2007 19:28:51 | |
![]() | Próbowałem, ale coś mi nie działa. Wszystko jest ok gdy chcę wyświetlić wartość tego inputu(document.write(document.getElementById("zmi").value)). Ale przy próbie podania tego jako wartości zmiennej w adresie to nie działa. Dlaczego tak jest nie mam pojęcia, próbowałem na IE i na Operze i to samo. Co jest jeszcze dziwniejsze jak podam do zmiennej samo document.getElementById("zmi") bez .value wyświetla w adresie tekst Object HTML cośtam xD. Jak masz jakiś pomysł to pisz. Z góry dzięki. | |
| loganek | 17.08.2007 20:44:48 | |
![]() | to że jak zrobisz bez value to mnie nie zaskoczyło:P ale nie rozumie czemu nie działa tak jak należy, bo u mnie wszystko jest ok, sprawdź jeszcze czy nie zrobiłeś gdzieś jakiejś literówki, często sie tak zdarza | |
| adi90 | 18.08.2007 10:28:28 | |
![]() | Skopiowałem ten twój kod i tak: działa na firefox'ie ale tylko w wypadku że musze dawać sam odśwież po zmianie wartości w inpucie bo inaczej to zmienna jest pusta. Na operze tego wykonać sie nie da bo resetuje pole input, IE tak samo. Może ajax'em dałoby rade, ale ja w życiu jeszcze ajax'a nie używałem i nie umiem. Ogólnie dzięki za pomoc, jak masz jakiś jeszcze pomysł to mów, ja tymczasem zajme się nauką ajax'a :) | |
| loganek | 18.08.2007 12:44:39 | |
![]() | wspomniałeś coś o tym że masz jakąś tabelke, to może zrób tą tabelke w pływającej ramce(<iframe>), i odświeżaj tylko tą ramke | |
| adi90 | 18.08.2007 13:36:59 | |
![]() | No niestety jest to niewykonalne w tym przypadku, bo layout strony na to nie pozwala, a musi być zachowany. Bo chyba nie da się odświeżać np. div'a czy tabelki samej, nie? Edit: jednak po wielu próbach udało się to wykonać za pomocą iframe. Wielkie dzięki za pomoc. | |
| Nieznany | 26.08.2007 01:54:58 | |
![]() | Ostatnio miałem podobny problem - odświeżanie samego diva. problem był o tyle złożony, że wymagał, by treść była pobierana z serwera, ale tylko to co miało być w divie. W końcu znalazłem coś z pogranicza ajaxa, na pewno sie przyda, zwłaszcza że ramki nie sa mile widziane przez standard:P oto link: http://epeus.blogspot.com/2005/05/jah-ajax-without-xml.html | |