Przenosiny z ramki do ramki.
| Stempel | 24.08.2007 12:11:40 | |
![]() | Wiem, zaraz powiedzie, żeby nie robić stron www przy pomocy ramek. Ale jestem początkujący w zabawie, która zwie się webmasterstwo i uczę się wszystkiego po kolei (HTML). I tu natknąłem się za dużą przeszkodę. Otóż stworzyłem coś takiego. Mam spis treści w lewej ramce i chcę po kliknięciu w jeden z tamtejszych odsyłaczy (np. omnie.htm) przenieść się do prawej ramki (glowny.htm). Kod wygląda tak: <A HREF="omnie.htm" TARGET="glowny">O mnie</A>. Zmieniłem nawet typy dokumentów dodając: Transitional i Frameset. Nic z tego, nowa strona (o mnie) otwiera się w zupełnie nowej karcie... Evil or Very Mad Jak sobie z tym poradzić, co jest źle? Ps. Nie mam jeszcze strony w necie, otwieram ją z dysku, w przeglądarce Firefox | |
| lukaszmaster | 24.08.2007 13:03:08 | |
![]() Postów: 119 | Sprawdź czy przy definicji ramki głównej dałeś jej nazwę. <FRAME SRC="x" NAME="glowny"> gdzie x jest ścieżką do strony która ma być domyslnie wczytana do ramki. | |
| Stempel | 24.08.2007 14:43:03 | |
![]() | Łukasz Franczak napisa≥: Sprawdź czy przy definicji ramki głównej dałeś jej nazwę.
<FRAME SRC="x" NAME="glowny"> gdzie x jest ścieżką do strony która ma być domyslnie wczytana do ramki. Ale plik --> ramka główna, nie ma struktury ramek, więc gdzie miałbym umieścić tę nazwę? Czy może w indeksie? Dobrze zrozumiałem? | |
| Nieznany | 26.08.2007 02:04:35 | |
![]() | jak już musisz/chcesz robić ramki, to tak: masz jedną stronę gdzie opisany masz frameset i poszczegolne ramki, a strony w tych ramkach otwierane masz osobno. W tym pliku właśnie dla każdej ramki podajesz źródło i nazwę, którą podajesz jako target dla twoich linków. Ale osobiście odradzam używania czy choćby uczenia się ramek. Sam miałem z nimi styczność bardzo dawno temu, gdy próbowałem coś tworzyć w czystym htmlu. Ostatnio jak mnie przymusiło do nauczenia się tego i owego z tworzenia stron, większość niezalecanych znaczników po prostu olałem. Szkoda sił na ciekawsze rzeczy takie jak divy i css :D | |
| lukaszmaster | 26.08.2007 21:03:52 | |
![]() Postów: 119 | Stempel napisa≥: Łukasz Franczak napisa≥: Sprawdź czy przy definicji ramki głównej dałeś jej nazwę.
<FRAME SRC="x" NAME="glowny"> gdzie x jest ścieżką do strony która ma być domyslnie wczytana do ramki. TAK, w indexie czyli tam gdzie masz zdefiniowane ramki(tak jak Ajur opisał). | |