KOMPILATOR
| lukaszmaster | 16.01.2007 15:46:44 | |
![]() Postów: 119 | Jaką nazwe nosi kompilator do PERLa i skąd go można za free pobrać??? Z tego artykułu o perlu się tego nie dowiedziałem. Pozdrawiam, Łukasz | |
| Kajoj | 16.01.2007 19:22:57 | |
![]() | kompilator, no dobra ostatecznie może być kompilator. Nosi nazwe perl w odróżnieniu od języka Perl :) | |
| lukaszmaster | 16.01.2007 21:31:53 | |
![]() Postów: 119 | Ok... ale tam jest sporo jakichś programów i nie wiem który to. Jeśli możesz to podeślij link który już zainicjuje pobieranie:). A jeśli nie kompilator to co???:D | |
| ktyl | 17.01.2007 02:19:47 | |
![]() | lukaszmaster napisa≥: A jeśli nie kompilator to co???:DInterpreter | |
| Kajoj | 17.01.2007 02:45:17 | |
![]() | lukaszmaster napisa≥: Jeśli możesz to podeślij link który już zainicjuje pobieranie:).Troszkę nie bardzo, gdyż ja jestem aktualnie szczęśliwym użytkownikiem archlinuxa i perla mam już jako element dystrybucji . Zakładając, że używasz czegoś takiego jak win[cos_tam] to poszukaj może coś na kształt perl-.win32., ale nie wiem, bo nigdy nie instalowałem perla pod windą. | |
| Nieznany | 17.01.2007 14:54:30 | |
![]() | swoją drogą, po co ci perl? przecież ten język jest tragiczny:/ | |
| Kajoj | 17.01.2007 15:32:32 | |
![]() | Adam Jurczyk napisa≥: po co ci perl? przecież ten język jest tragiczny:/O przepraszam. Zalety: - Jest szybszy, latwiejsze, niz bash. - Bogato rozwinięta baza bibliotek cpan, gdzie można znaleźć chyba wszystko. - Kod programow jest przenaszalny na kazdą architekture. - Kod programow pozbawiony jest takich bledow jak memory-leak, bufor overflowy i inne bledy wynikajace z alokacji pamieci - narzedzia administracyjne, przegladajace logi, konfigurujace system NAJŁATWIEJ pisze się właśnie w perlu. - i w ogole jest FAN. | |
| Nieznany | 18.01.2007 00:21:14 | |
![]() | Ja nie mówię że nie ma zalet i że do pewnych zadań jest dobry... ale nie zmienia to faktu że składnie (i nie tylko) ma tragiczną;P No ale moje subiektywne spostrzeżenie (choć chyba nie jestem odosobniony, skądś się kawały o tym jak powstał perl biorą;P). | |